Dalahelg

I år har jag fyllt 40. Själva födelsedagen firades med stil och finess på en Finlandsfärja, vid ett sådant tillfälle ska man inte hålla igen. Det blev en bra resa, ni skulle sett när… Nä. Vi stannar där. Det som händer på Silja Serenad stannar på Silja Serenad. Vilket inte är så mycket som vännen Tomas Larsson konstaterade; ”Vi börjar väl bli gamla. Vi orkar inte vara uppe så länge nuförtiden.”

Men jag har ändå känt att en Finlandskryssning inte riktigt kunde motsvara ett 40-årsfirande av en person med mitt ego. Det krävdes något mer. Så jag bjöd in mina nära vänner till en stor ”Dalahelg” på Luras i Grangärde. Det jag bjuder på är min egen underhållande person, i övrigt betalar gästerna för sin medverkan. Jag kan dock komma att bjuda på en del gin.

Ett problem för både mig själv och de tilltänkta gästerna är att Dalahelg blir ett ”Gentlemens only”, inga respektive. ”Så är det alltid med dig och dina gubbfester” sade min fru syrligt. Men jag kunde ändå ro det hela i land med att hänvisa till att det är ett 40-årskalas. Bland vännernas damer är jag inte heller populär på grund av dessa ”gubbfester”, där respektive helt ”glömts” bort.  Johan Säfströms fru påstår till exempel att jag fortfarande tror hon heter ”Fru Johan”. I rättvisans namn vill jag dock påpeka att Johan och Elsa flera gånger tillsammans gästat mitt bord.

Några andra vänner har sagt rent ut att mina idéer om samkväm ses som fördärvets påfund av respektive, ”du är alldeles för hittepåig tycker dom”. Kanske är det också därför jag fått några Nej tack till evenemanget. Jag kan ha blivit ”persona non grata” för de respektive.

Namnet Dalahelg är inte nytt, tidigare var det namnet på en helg för herrar på Styrsö. Kriterierna var enkla: Du skall vara bördig från Dalarna, du skall ha något att tillföra i det sociala umgänget (läs, vara högljudd och bullrig). Några undantag har dock funnits. Johan Säfström är förvisso bullrig och högljudd, men istället för påbrå från Dalarna hyser han i det närmaste ett förakt för det lokalpatriotiska bräkandet, en i hans ögon tröttsam rotvälska som blandas med uppblåsthet. Dock är han en fenomenal kock och har således stående inbjudan i skydd av epitetet ”förstekocken”. Min kusin Henrik är varken Dalabördig, bullrig eller uppblåst. Han är dock mitt blod och en motvikt till den högljudda likformigheten. Och han verkar gilla skådespelet. ”In the company of silverbacks, you never walk alone” som han själv sammanfattat det hela. Sist, men inte minst, Tompa Larsson. Urgöteborgaren.  Min vän. I just hans fall räcker detta. Denna gång har jag dock frångått reglerna, det har varit öppen amnesti för övriga vänner. Även utsocknes har fått en inbjudan.

Jag kan faktiskt redan nu ge er ett troligt scenario av festen. Baserat på tidigare mönster och erfarenheter. Här kommer en kort presentation,  gäst för gäst:

Liljemark. Troligen den person som kommer få slita mest under helgen, i alla fall med maten. Han har nämligen fått axla rollen av andrekock då Johan Heed uppgraderats till förstekock. (Allt detta därför att Johan Säfström väljer att stanna vid hustrun Emmas sida i år.)

Liljemark sköt i vintras vildsvinet Sigge, som nu skall grillas över öppen eld. Ett projekt som kräver sin man. Speciellt eftersom den nytillträdde förstekocken Johan Heed kan vara ett opålitlgt kort. Ingen betvivlar Heeds färdigheter i köket, han har levererat mången högklassig måltid. Men i dessa sammanhang kan Johan bli distraherad av det festliga umgänget, och det kan bli en fokusglidning från matlagandet till umgänget. Fri tillgång till öl kan också störa hans koncentration. Mot slutet av kvällen gissar jag att Johan kommer befinna sig ensam någonstans på gården med en annan person, med långa utläggningar i olika ämnen. Den andra personen kommer troligtvis vara undertecknad, som inte kommer lyssna utan ägna sig åt egna utlänningar av ointressant karaktär. Övriga gäster har sedan länge slutat bry sig om tjatet och förflyttat sig bort från de båda störsändarna.

Tompa Larsson kommer att knäcka övriga gäster med Göteborgsvitsandet. I början kommer några tappra ta upp kampen om vistandet, men sedan sträcka vapen. Ingen rår på Tompa. Sedan kommer Tompa byta om till sin Mona Sahlin t-shirt, deklarera något i stil med att kungahuset bör stoppas upp i en kroppsöppning och därmed få värden att tappa fattningen.

Guthen kommer ta hand om musiken. Handgripligen, ingen annan göre sig besvär. Men då Guth har en utmärkt musiksmak är detta aldrig ett problem. Varje låt föregås av någons slags presentation och koppling till stunden. Guth kommer troligen även i kraft av sin nyvunna fysiska status, på sitt vanliga rättframma manér, påtala brister i lekamen hos övriga gäster, förespråka kraftsport och mandomsprov. Ingen kommer ställa upp.

Jocke Solberg, festens snällaste människa. Kommer inte säga ett elakt ord till någon, utan vara glad och nöjd över att vara där. Dessvärre gissar jag att detta kommer stå utan belöning och att gliringar istället blir Jockes lön. Förlåt på förhand Jocke.

Erik Strid är en annan mycket snäll person, som även han kommer njuta av stunden. Strid förmår uppskatta det lilla i tillvaron, varvid han kommer att passa väl in. Hans norrländska tystnad kan provocera vissa gaphalsar, men låt dig inte bekommas Strid. Och låt oss på nytt höra berättelsen om då du var ”20 år och modig som få”

Nicklas ”surfkroppen” Wallin kommer glida runt och utstöta sitt patenterade korta, nöjda garv.  När kvällen går mot natt kommer han vilja stämma upp i ”Dalvisa”, då platsen och människorna kommer slå an till det egna (påhittade) ursprunget såsom bondson.

Jörgen Söderström kommer vara en av dom som tar upp kampen med Tompa om ordvitsandet, då Jörgen är kvick och underfundig. Men detta är egenskaper som inte spelar någon roll när man möter en tungviktare i Göteborgsvits. Jörgen är likt jag själv en mycket dålig förlorare, så jag oroar mig för att det stundande nederlaget kommer göra att Jörgen står för sig själv i ett hörn på gården, jonglerandes en fotboll och kedjerökandes cigaretter. Jörgen och jag själv är orsakerna till att inga tävlingar kommer ske under helgen.

Tomas Sund är en beläst och intelligent man. Han har ofta förmågan att lyfta fram någon historisk person eller byggnad på platsen han befinner sig och berätta något om detta. Dessvärre kommer hans anekdoter om någon gammal präst i byn, eller föreståndaren borta på den gamla järnhyttan, skjuta högt över målet denna gång, då åhörarna inte förmår ta till sig berättelsen, utan kommer uppfatta honom som lite mossig, en märklig driftkucku att driva gäck med. Sunds räddning kommer dock vara sånghäftet han fått i uppgift att sätta ihop, efter parollen ”tala med bönder på bönders vis”. Enkla sånger som kommer uppskattas av en enkel publik.

Fredrik Fallströms norrländska hjärta brinner för jakt och väl tillagat kött. Han kommer misstänksamt stryka runt elden och vildsvinets kropp och erbjuda sina tjänster. Då intresset för tjänsterna troligen blir ljummet kommer Fredrik sitta strax intill och fälla skeptiska kommentarer ”du kan ju int”..”skall du förkolna grisen?” ”Heed kan ju knappt grilla korv”. En bra egenskap med Fregga är att han”blir som aldrig bakfull” heller.

Major Carlen, den yngre. Mycket officer, mindre gentleman i dessa stunder. Vid sådana här tillfällen får man mycket major för pengarna. På gott och ont. Bäst är majoren när han blir uppspelt och tror sig förflyttad till någon sen kväll på officersmässen.  Övriga gäster förvandlas i majorens ögon till ordonanser att köra med av olika slag, vilket är mycket underhållande. Roligast blir hans förargelse över den flagranta ordervägran han kommer mötas av. Likaså när han tar över sånganförandet från Sund och ger oss miltära klassiker såsom ”K3 kommando, SKÅL”, eller ”nu dånar pansar”. Sämst är när majoren blir överdriven och till exempel knäcker krocketklubban efter ett misslyckat slag och därmed förstör alla framtida spel. Nåväl, det är alltid en glädje när majoren, i all sin prakt, väljer att närvara på mina små fester. Det blir alltid tomt utan honom.

Georg. Sällskapets ende gäst som kommer vara helnykter. Vilket i bland vållat besvär dagen efter hos övriga gäster, eftersom Georg med glädje brukar påminna övriga om deras pinsamma utspel och fadäser. Gärna detaljrikt och uttömmande. Georg älskar att lustmörda ett tölpaktigt beteende dagen efter, inför övriga deltagare. Georg är även en utmärkt historieberättare, med inlevelse och detaljrikedom, vilket kan komma bli plågsamt för några av oss.

Mathias Strandberg. Den gamle bankiren. Med det eviga flinet. Han får vara sist på denna lista. Han gillar att vara sist. Med betalningar. Med tider rent allmänt. Han är även känd som ”Tårtberg”, vilket alla poliser omgående förstår innebörden av. Han var min ende aspirant, den ende som jag fått förtroendet att vara instruktör åt. Jag lärde honom allt jag kan. Kanske var det just därför jag inte fick någon mer aspirant?  Nåväl, Strandberg godkändes och skall nu även vara med på sin första Dalahelg.

Det finns även två oprövade kort. Min svåger Mats och hans amerikanske släkting Yadon. De har aldrig bevittnat detta spektakel på nära håll. Men frukta ej du lilla hop, bakom alla grandiosa självbilder, bortom all storvulen pösighet klappar hjärtan av guld.

Jag själv då? Jag kommer bli högljudd och svamlig till gränsen för det outhärdliga. Jag kommer älta husets ordningsregler men lyckas vara den ende som bryter mot dom. Jag kommer fara ut i skäll över Carlen. Men mest av allt kommer jag ha väldigt roligt.

Föreställningen kan börja! Manlig aktivitet på en typisk Dalahelg

Ögonblicket efter att Sund skjutit över målet och Guthen tappat intresset.

Förste och andrekocken släpper ibland lite på det sanitära.

Vad det handlar om till sist. Vänskap. Tre vänner, 33 års vänskap.

3 reaktioner till “Dalahelg

  1. Hittepåig……. tror det var jag vid ett svagt ögonblick som uttryckte det.
    Ha ha ha…..
    Du skriver väldigt bra och roligt.
    Ta hand om dig…../ kumkum

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s