Bad historique

Det har blivit dags för mig att summera badåret 2015. Samt även skriva några rader till badandets lov. Jag älskar ju att bada, gärna kallt och på så många olika platser som möjligt. De som känner mig, eller följt denna blogg, vet att jag lätt blir lite överdriven och manisk gällande vissa saker. Mitt badande är inget undantag. Således har jag bokfört alla mina bad sedan 2011, detta blev femte året. Vilken plats och vilket bad i ordningen som fullbordats nedtecknas noggrant. Numera har jag till min stora glädje även en blogg att brodera ut texten i angående dessa bad. (Här någonstans gissar jag för övrigt att en del läsare med lätt höjda ögonbryn, långsamt skakandes på huvudet, lämnar blogginlägget)

Det kan även vara på sin plats att här redogöra över reglerna för badande, eftersom det ibland på forumet Ansiktsboken uppstått smådryga nonsensdiskussioner om vad som räknas som ett bad. Det vikigaste först: Bassänger och tempererade pooler räknas ej. ”Men varma källor då” kanske vän av dryghet invänder. Jodå. Det skall vara ett av moder natur ursprungligen skapat vattendrag, hav, sjö, älv eller å spelar ingen roll. Ej heller om mänsklig hand sedan byggt en badplats invid vattendraget. Dessa badplatser bör för övrigt ses som ett människans tempelbygge vid en av naturens heliga platser, och skall således besökas med respekt.

Sedan har vi antalet bad, hur räknar man dom funderar ni. Om du är på straden en solig dag och kastar dig ut i njutning från bryggan, klättrar upp och sedan kastar dig ut igen. Upprepar detta 10 gånger. Har du då badat 12 gånger? Så enkelt tänker du, så lätt att komma upp i ett stort antal bad. Ingalunda. Så räknar ingen förnuftig människa sina bad. Självklart inte. För att kunna tillgodogöra dig ett nytt bad skall din kropp torkat helt, så även ditt hår. Genom sol, luft och vind, inte genom frenetiskt torkande med handduk. I badkläderna tillåts dock en lätt fuktighet kvarvara, då badkläder har en lång torkningsprocess. (Fukten i badkläderna bör helst härröra från ett tidigare bad, i annat fall kan du ha ett mer delikat problem att fundera över, än på hur många bad du egentligen tog den där dagen på Tofta i somras)

Bastubad och sedan dopp är en intressant fråga. Själv lutade jag först åt att det hela måste betraktas som ett otillåtet hjälpmedel, dvs fusk. Men denna syssla får många av mina vänner och bekanta att våga ta steget och sänka sig ner i ett kallt vattendrag. Eftersom min grundsyn är att varje bad är en gåva, en ädel syssla att uppmuntra, så har jag valt att godkänna bastubad med dopp. Reglerna gällande torkning mellan baden kompliceras här. Man får använda sitt eget förnuft och vara rakryggad i räkningen. Satt du tex 45 minuter och doppade dig två gånger, ja då har du två bad.

Sådär. Inga oklarheter kan nu kvarstå. Allt klart som brännvin. Elementärt min käre badvän!

Hur blev fjolåret då? 2015 blev inget rekordår är det första jag kan konstatera. Det stannade efter annandagens julbad på blygsamma 187 bad. Långt ifrån 2014 års rekord på 237 bad, eller 2013 års 211 bad. Svårt att säga varför, vädret var väl det vanliga ostadiga och nyckfulla löftesbrottet under sommaren? Förmodligen mattades badglädjen av under sommarens personliga mörker. Sommaren bjuder ju annars på mest och flest bad, men nu ersattes badglädjen av tungsinhet och vemod.

Men året innehåller ändå en del fina badminnen. Årets första bad tog jag den 31:a mars på Styrsö. Det var efter kusin Magnus begravning och jag var i stort behov av själslig uppfräschning. För mig är badande en glädje och ger i det närmaste ett lyckorus. Kropp och själ blir uppiggade, jag fylls av välmående och tillfredställelse. Efter Magnus begravning var jag i stort behov av detta, och stunden i Uttervik blev stillsamt fin och värdig, precis som hans begravning. Jag tänker att jag borde badat mycket mer under sommaren som sedan kom, det hade kanske hjälpt mig när mörkret tilltog.

En annan bra sak med Badåret 2015 är att jag kunde lägga till 12 nya platser till min Badkarta (jag återkommer till den). Jag vill gärna prova badplatser jag aldrig besökt för att vigda mina badvyer. Resor upp till Ångermanland och till Norge möjliggjorde detta.

I Ångermanland fick jag dels besöka Hernö Gintillverkning, en utmärkt 40-årspresent av min svåger Mats och hans fru Johanna. Samt bada på nya platser, bland annat den smått fantastiska stranden Smitningen utanför Hernösand.

 Smitningen

I slutet av juni lånade vi en husbil och åkte genom Sverige och in i Norge. Det är tjusningen med husbil, att man när som kan stanna vid någon vacker sjö i avskildhet. Njuta nattbad och morgondopp i stillhet. Det blev många nya badplatser, många fina badminnen och upplevelser. Kanske säsongens bästa bad var det jag tog uppe bland de norska fjällen, där snön låg ända ner från berget i en liten fjällsjö.

 Kanske 2015 års bästa bad?

Det finns fler fina badstunder att minnas med värme. Badet med Liv i Pajso älv, vid den fina platsen Hällarna. (Tack för ett utmärkt tips Dan Smids) Liv har ärvt min kärlek till bad och kastar sig glatt i, även i kalla vatten. Hon är en ständig och trogen följeslagare vid baden.

 Min trogna lilla följeslagare i Pajso älv.

Årets sista bad på annandagen. Det enda badet i år där jag bytte om från slips till badbyxor på stranden.

Eller badet med vännen Johan Säfström i Halsvik i mitten av oktober. Havet var lika kallt som stilla medan vi och solen sjönk ner i det.

 Två kamrater nedstigna i havet

Jag lovade att återkomma till ”Badkartan”. Min svåger Mats, som på ett korrekt sätt läst av mitt vansinne, föreslog att jag skulle skapa en Badkarta på Googlemaps, där alla bad kunde märkas ut med exakt position. Ett lysande förslag som gett mig stor förnöjsamhet. Jag slängde raskt in alla bad från de tidigare säsongerna. Det blev en bra dokumentation, där kartans röda nålhuvuden får symbolisera små milstolpar i livets lyckotillfällen.
Badkartan. Vittnesbörd om eufori.

Nu ser vi fram mot 2016. Det skall bli ett rekordår!

Publicerad i Bad.

2 reaktioner till “Bad historique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s