Sluta vara en sån clown 

Den senaste tiden har en våg av otäcka clowner dragit fram över landet. I alla fall enligt mediarapporteringen. Hur mycket som faktiskt är riktiga incidenter där clowner visat sig, eller vad som är rykten, inbillning och rena busringningar vet jag inte. Men klart är att polisen landet över får rycka ut på många clownlarm. 

Fenomenet är tydligen inget nytt enligt journalisten Jack Werners genomgång. Men det är relativt nytt i Sverige. Jag har själv tidigare roats av filmer från USA där clowner skrämmer slag på folk, tänkt tanken ”snart går de på fel person, då kan det gå illa”. Jag insåg även att det torde vara en tidsfråga innan fenomenet nådde Sverige. Nu är det här och har formligen exloderat. 

Otäcka clowner som skräms kan tyckas harmlöst och oförargligt. Men detta är fel, av flera skäl. 

För det första är flera av dessa händelser av allvarlig art. Det finns redan flera fall där clownerna hotat med knivar och ett fall där en persons knivskurits av en clown. Detta är inte humor, det är allvarliga brott. En ung flicka på häst har jagats av en clown, det hade kunnat sluta riktigt illa. 

Ett annat skäl till att detta inte är harmlöst, är att de som blir mest rädda och skrämda är barn och ungdomar. Du som sätter på dig en clowndräkt och tar med dig en leksakskniv ut för att hänga med i nya trenden, är det verkligen roligt att skrämma ett barn så illa att det i värsta fall traumatiseras? Får mardrömmar, vågar inte sova själv, vågar inte gå ut, vågar inte gå själv till skolan längre? Tänk ett steg längre!

Ytterligare ett skäl är att det är en tidsfråga innan något allvarligt händer. Någon kommer att skadas allvarligt. Det finns förmodligen gott om personer där ute som nu bara väntar på att få tag i en clown och ge denne rejält med stryk. Det behöver heller inte ens vara uppsåtet från början, rädda och trängda människor försvarar sig, får tag i ett föremål och slår clownen i huvudet med full kraft. För att inte nämna de fall där clownerna har riktiga knivar, yxor och andra vapen. Det är lätt att se hur fel detta kan gå.

Slutligen, det finns ännu ett stort problem med dessa clownerier och det handlar om polisens resurser. De flesta känner till att svensk polis är inne i ett turbulent skede. Vi är för få poliser i yttre tjänst som kan åka på jobb när någon ringer 112 , och arbetsbelastningen är högre än den kanske någonsin varit. I det läget får polisen hasta ut på larm om clowner. I många fall är det ingen clown på platsen och det är oklart om där varit någon clown alls. I de värsta fallen har clownerna skrämts och även begått brott. Polisens ledningscentraler landet över gör sitt bästa för att prioritera bland dessa larm, men de flesta måste kontrolleras med poliser på plats. Alla dessa larm gör att andra jobb blir lidande. Larmet om den misstänkte rattfylleristen som är ute och kör, den pågående kvinnomisshandeln hos grannen, den rånade unge mannen på väg hem, det pågående våldtäktsförsöket, alla dessa jobb kommer få en fördröjning i att få polisens hjälp. Eftersom närmaste polispatrull är ute i någon skogsdunge och letar efter en otäck clown som skrämt några barn. 

Så ni clowner där ute: Tänk lite längre , ta av er masken. Engagera er i nattvandring eller grannsamverkan istället. Hjälp till att skingra otrygghet istället för att skapa den. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s