”Gin, Gin, a drop of Gin! The dram of Satan, the liquor of sin!”

Tänkte fortsätta lite på gintemat. De flesta av er vet redan att jag vurmar för gin, och som alltid när jag blir intresserad av något så blir jag det rejält. ”Med en störd persons fixering”, är ett omdöme som brukar höras i min omgivning när mitt intresse mållåser på något. 

Via mitt Facebook kan man lätt få intrycket att den störda fixeringen även innebär en osund överkonsumtion och frosseri i denna dryck. Men det är faktiskt fel. Jag dricker ofta gin, men jag dricker sällan mycket gin. Om ni förstår skillnaden. Ginens egenskaper skall avnjutas i exklusiv kvalité, inte klunkas i blaskig kvantitet. Med det sagt, visst har det hänt att jag själv vid festliga tillfällen blivit yster och överkonsumerat ginen grovt. Det brukar dock straffa sig hårt. Ginen är skoningslös mot den som missbrukar hennes krafter, brutal mot den som ej förmår att tämja hennes egenskaper. Men som jag brukar säga, den som är utan skuld dricker första ginen.Tavlan ”Gin Lane”. Skildrar 1800- talets London då staden led svårt under ett missbruk av Gin. Flera på bilden får nog antas haft en störd fixering vid drycken

En effekt av mitt ginvurmande är att jag blivit intresserad av matlagning. Det kan låta odramatiskt, men i mitt fall är det en stor sak. Min omgivning kan vittna om att jag i köket är att se som en narr, okunnig och oförmögen. Detta har genom åren illustrerats bra av min far, som själv tvingat sig att bli en ambitiös matlagare efter att livet gjorde honom till ensam och änkling. En gång ropade han upprört ”Ta bort honom, ta bort honom” till Helena i köket under en middagstillagning när jag tydligen var i vägen. En annan gång med min vän Johan Heed bytte pappa ut mig ur köksförberedelserna med orden ”Näe, nu får jag och Johan helt sonika ta över det här”.


Svår att imponera på i köket. 

Min kärlek till ginen gör att jag följer ett stort antal sidor och konton i sociala medier om gin. Där kom jag snart i kontakt med recept på matlagning och bakning där gin ingår. Därmed var ett nytt intresse fött hos mig. Det har verkligen varit en utmaning, eftersom de flesta recepten är på engelska. Detta i kombination med att jag är att betrakta som en imbecill i köket, utan naturligt handlag eller fallenhet, har gjort resan vinglig. Frågor i stil med ”hur mycket är en cup”, eller ”vad fan är double cream” präglar varje matlagning. 

Jag har ändå, med blandat resultat, lyckats skapa en del bakverk. Såsom Gin & Tonic Loaf cake, (ett slags sockerkaka med flera inslag av gin), Gin Brownie samt Gin marmelade. 

Alla goda ting är gin

Det har blivit mycket inriktning på godsaker, jag är ju trots allt en gottetand i grunden. Så jag har även gjort Ginsorbet, Ginisglass, Gintryfflar och Ginäppelkaka. Kanske en vuxenrevolt mot min morfars ständiga förmaningar under barndomen om att ”inte bara vara läckergom”?

De sura minerna berodde på att de uppmanades att inte bara vara läckergommar

Det finns engelsman som kallar sig The Gin Baker som jag har hämtat mycket inspiration ifrån. I stunder av framgång, där min grandiositet fått fritt spelrum från verkligheten, har jag inbillat mig att jag kan bli hans svenska motsvarighet. Bli en ginmatlagningens Per Moberg. Sedan segrar förnuftet igen och jag inser att även om man har intresset och brinner för något, så hjälper det föga när själva grunden i en kunskap saknas. 

Men för att ändå vidga mina vyer ur läckergommens strävan efter sötsaker försöker jag nu mig på att laga mat med gin. Det har mest blivit enkla saker, såsom marinader till kött, kyckling eller fisk. Enkelt men mycket gott. Gingravad lax samt inlagd sill med gintema har jag provat, mycket gott. Här finns såldes gott om obruten mark, nya guldklimpar att hacka fram ur matlagningens enorma guldgruva.

Nu till midsommar vill jag därför tipsa om två varianter av inlagd sill till midsommarbordet. I egenskap av ginmatlagningens Per Moberg kan jag fastslå att detta är recept du absolut bör prova och inte vifta undan. Ett är lite enklare, det andra kräver lite mer förberedelser. 

Den första, lite enklare varianten kallas Farmers sill. Liksom vid de flesta varianter av inlagd sill gör du en grundlag som du låter svalna. Under tiden skivar du en gurka tunt, med osthyvel. Riv av bladen från en kvist med färsk Rosmarin. Lägg gurka och Rosmarin i en glasburk, häll på en matsked gin. Sedan häller du i lagen. Låt dra i 48 timmar. Jag vill inte ståta i lånta fjädrar, så receptets skapare samt alla nödvändiga detaljer hittar du på denna trevliga (riktiga) matblogg, nämligen Sofie’s cooking. Sofie nämner ingen specifik gin för denna sill, men jag föreslår Hendricks Gin som ju gifter sig mycket bra i G&T med både gurka och rosmarin.

De gifter sig bra…

Och apropå Hendricks gin, som man otroligt nog kan hitta på hyllan i di svenske Systembolagen, så är det även ginen till nästa sillsort. En variant med flera ingredienser, vilka du dessutom inte hittar på hyllan i närmaste affär. En utmaning med andra ord. Bland annat färska granskott och gröna enbär. Själv gav jag mig omgående ut på ön för att botanisera i faunan. Först sökte jag efter enbären, en växt som man förr om åren lyfte på hatten inför om man passerade den under en promenad. Dess hälsobringande effekter var/är så starka att växten ansåg vara förknippad med trolldom. Enbär är för övrigt en av huvudingredienserna i gin…Gröna enbär är ännu icke mogna enbär, men fortfarande högst användbara på olika sätt. Jag trodde att det skulle finnas gott om enbär på ön och fick rätt.

Skogens gröna guld

Det var värre att hitta färska granskott på en ö i skärgården, men för någon som måste lida av en störd persons fixering var det en bagatell. När dessa två kryddor väl bärgats är återstoden lättare. Grillad gurka, pepparrot och silverlök ska också krydda denna sill.

Ginmatlagningens Per Moberg ser inga hinder

Detta recept må låta krångligt, men får ni bara tag i ingredienserna torde resten vara lätt. Receptet, som utlovar en sill med smak av hav, skog och gin hittar du i sin helhet med instruktioner på denna sida.

Låt er väl smaka. Ginmatlagningens Per Moberg, som i alla fall har högmodet gemensamt med orginalet, lovar på återhörande i ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s