Kalle, Karl-Bertil och Ivanhoe

Under jul och nyår då jag som vanligt försökte anpassa firandet efter vissa tv-tider, började jag även fundera över fenomenet ”folklig uppslutning runt vissa tv-program”. Kalle Anka. Karl-Bertil. Ivanhoe. Är det ett svensk fenomen? Att mangrant samla sig år efter år, för att se samma program på samma kanal, samma tid. Samma dag. Hoppas inte, i sådant fall framstår vi säkert som ännu mer udda än vanligt. Låta en timmes småsnuttar ur Disneyfilmer bli en central del i julaftonsfirandet. Men jag vill tro att andra gör likadant. Amerikanarna exempelvis, samlar inte de sig för att se James Stewart rusa runt med en ängel som skall övertala honom att inte begå självmord, i den svartvita julfilmen ”Its a wonderful life”?

Spoiler: Stewart begick inte självmord till sist

Här i Sverige fyller de dock sina viktiga funktioner i ett komplett firande. Under uppväxten var Kalle en central del i julfirandet, kanske viktigast efter tomten. Det var egentligen själva startskottet för julafton, man samlades runt tv:n och fikade. Innan dess skulle julluncher var uppätna, kyrkobesök avklarade, eventuella utflykter genomförda och sällskapsspelen avslutade. Med Arne Weises tända ljus och Kalles fotografiska expedition inleddes julen på allvar. Jag och Helena var så frälsta att vi regelbundet under resten av året besökte Sten Frisk, en familjevän med video och inspelad videokassett med Kalle och hans vänner. Känslan att mitt i sommaren få sätta på Kalle (höhö) var oerhörd.

Var inte orolig. Du får titta på mig alla jular.

Men för mina egna barn finns inte den tjusningen alls. De är mest tveksamt avvaktande. Visst, Tomteverkstan är kul, de skrattar artigt åt ”titta vilken rolig rutig målarfärg”, spindeln som skrämmer upp håret är också kul. Leksakerna som hoppar upp i säcken verkar dock mest tråkiga och inget de själva skulle önska sig konstaterar de snabbt. Husvagnssemestern med Kalle och Musse får passera, men vid Askungen är ointresset totalt. Jag förstår dom, de kan enkelt välja roligare saker att titta på via närmaste iPad och Barnkanalen eller Netflix. De vuxnas obligatoriska skrockanden om att ”här var det en docka med tidigare, men den är bortklippt nu” är också en svårgripbar referens för döttrarna.

Men även i år samlades vi mangrant i soffan, hög förväntan, fika och glögg snart på bordet. Döttrarna var också med, med först efter tjat och lockrop om godis och fika.

Strax börjar det..

Men i takt med att fikat tog slut och glöggen dracks upp droppade folk av, de små först, sedan även de äldre. Till sist låg en 42-årig ensam polis i soffan och tittade på de tecknade snuttar han sett i säkert 42 år.

Kalle och hans vän.

När inte ens Lykke orkade med, utan symboliskt vände ryggen åt Tjuren Ferdinand, då slogs jag av tanken att Kalle och hans vänner kanske inte kommer vara för evigt.

Vänder ryggen åt det förflutnas julfirande.

Karl-Bertil Jonssons julafton är ett annat sakrament i det svenska julfirandet, och det hoppas jag varar för evigt. Den 25 minuter långa filmen är rakt igenom mysig. Julmysig. Rösterna, bilderna, musiken. Det socialistiska budskapet har paketerats snyggt i medmänsklighet och barmhärtighet, vilket ger oss en finstämd påminnelse om att det finns dom som är fattiga, vare sig det gäller plånboken eller att ha någon att vara tillsammans med på jul. En moralisk paus i överdådet. Som kollegan Niclas Lindqvist sammanfattade det hela: ”Frun och sönerna tvingade mig att gå upp och se Karl-Bertil i sovrummet och det gjorde jag. En fin, stämningsfull stund innan jag gick ner och slet upp mina egna julklappar”. Även jag själv fick stå tillbaka, Karl-Bertil krockade med julbordets svullande. Men när julafton övergick i juldag avnjöt jag ensam Karl-Bertil i stillhet på paddan, utan störningar från glöggfryntliga vuxna, eller från barn som ännu inte förstår Karl-Bertils storhet. Men det ska dom få lära sig. Vid Gud!

Din tid kommer. Vid Gud!

Även Ivanhoe får anses kvala in i denna kategori Tv-tradition då den sänds varje nyårsdag. Ivanhoe är dock förmodligen minst helig av dessa tre tv-kor, och rubrikerna numera handlar mest om att skådespelaren Sam Neil förbluffas och roas över att svenskarna som på en given signal en gång om året samlar sig kring hans riddare Brian de Bois Gullbert i en film som resten av världen glömt bort.Same procedure as last year..?

Själv har jag dock slutat bänka mig framför Ivanhoe, oklart varför då det är en habil riddarfilm med bra skådespelare, låt vara med visst överspel på sina håll. Dessutom är två av mina personlighets alter egon med, narren Wamba och den druckne, motvillige lorden Athelstane. Det kanske är dags att ansluta till tv-massorna igen?

Mina alter egon i kamp om min personlighet

Kommer folkets kärlek bestå in i framtiden? Kalle Anka vill jag spontant döma ut. Samtidigt verkar fjäderfäts julnärvaro odödlig. Kalle har ju firat jul i svenska hem nästan lika länge som televisionen funnits och tittarsiffrorna viker ej. Jag gissar att traditionens makt är stor och trots att många egentligen inte tittar längre, så får TV:n stå på i bakgrunden i hemmen, och seriefigurernas tjatter blir därmed något av ett soundtrack till julfirandet.

Även Ivanhoe lär nog klamra sig kvar, likt de tappra som i filmen försöker ta sig över murarna vid stormningen av borgen. TV 3 ser nog i riddarna ett säkert kort och konkurrensen i nyårsdagens tv-tablå är inte direkt mördande. Förmodligen är även en stor del av befolkningen minst lika bakfulla och slöa som Lord Athelstane, varvid de inte orkar byta kanal även om de ville.

Personligen hoppas jag att folket aldrig sviker Karl-Bertil. Karl-Bertil är mysigt, det är lagom långt och sammanfattar vad julen egentligen (borde) handla om, nämligen hänsyn och omtanke för din nästa. Inte bara för dina nära och kära, utan även för alla ”olyckliga som inte äger något varuhus”, för att citera Karl-Bertil själv.

Vad det egentligen (borde) handla om..

Nåväl. En sak vet jag med största sannolikhet. Vi ses nästa år…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s