Dagens jullåt

Det börjar dra ihop sig till en av årets höjdpunkter på Facebook. För mig personligen, men jag vill även tro för många av mina vänner på Facebook. Det börjar dra ihop sig till ”Dagens jullåt”. De flesta som känner mig vet att jag är väldigt förtjust i allt som rör julen, dess mat, dess traditioner, dess musik. När jag var ung ansågs jag lida av Jul-neuros som jag skrivit om tidigare. Kärleken till julen har skildrats i inlägg som Ghost of Christmas past, vilken handlar om jular som flytt. Eller i Kalle, Karl-Bertil och Ivanhoe om julens tv, samt sist, men inte minst i Last Christmas , om den bästa jullåten som gjorts.

Dagens jullåt började på Facebook redan 2010. Då handlade det mer om att jag själv lade ut jullåtar jag tyckte om. Ibland dedikerade jag låtarna till någon vän jag för stunden ville hylla. Strax började dock vänner på Facebook komma med önskemål om jullåtar och snart var fenomenet ”Dagens jullåt” etablerat. Numera har önskningarna börjat välla in varje år och jag får oftast lägga ut två låtar varje dag hela december för att hinna få med alla önskemål. Ett kärt bestyr.

En av de tidiga önskningarna

I dessa oroliga tider känns ”Dagens jullåt” kanske mer viktigare än någonsin. Jag tänker att önskningarna står för det trygga, det stämningsfulla, det välbekanta. En liten känsla av en normal jul när ofärden stundar. Coronan river och sliter vilt omkring sig, i skrivande stund vet vi inte hur den stundande julen kommer te sig. Kanske får vi inte fira alls, kanske tvingas vi sitta isolerade, berövade närhet och umgänge med våra närmaste, utan släkt, utan vänner. Coronan tar ingen hänsyn, obevekligt kommer viruset orsaka att ett stort antal människor inte firar någon mer jul, någonsin, det vet vi med obönhörlig visshet. Många anhöriga kommer fira sin jul i sorg och isolering. Andra kommer fira sin jul med vetskapen om att allt man satsat i ett café, en butik, en restaurang har gått under, en livsdröm krossad, ett livsverk borta.

Därför tror och hoppas jag ”Dagens jullåt” på sitt sätt kan bidra till att sprida lite julkänsla och glädje in i Facebooks alla hörn. Ett juleljus som flammar upp i en mörk tid. En kort respit från oro, en kort förnimmelse av julstämning. Kanske blir önskemålen mer eftertänksamma, dedikationerna mer allvarsamma?

En fin önskan. Hoppas på fler detta år.

Reglerna är numera lika välkända som enkla, men jag repeterar dom och i och med detta blogginlägg finns reglerna nu även formellt nedtecknade.

* Alla som vill får önska en låt. Den skall finnas på Spotify

* Det skall vara en låt med koppling till jul

* Önskningen görs på Facebook, eller via Messenger

* Flera personer kan önska samma låt. Det gör inget om låten varit önskad tidigare år. Ej heller om någon annan redan önskat den. Ju fler, ju trevligare vid dedikationen. Samt att flera önskningar på samma låt vittnar om låtens kvalitet.

* Det är bara ett önskemål per person. Således måste man bestämt sig för en låt innan man önskar. Inte rabbla upp flera olika.

Oseriösa önskemål, trollande av trådar eller hånfullheter mot andras önskemål tolereras ej. Först tillsägelse, sedan tas man bort som vän på Facebook. Eventuellt läggs man till efter jul igen. Detta behöver jag säkert inte inskärpa detta år, men innan alla förstod allvaret i ”Dagens jullåt” förkom det olämpligheter och pajaskonster i trådarna. Sådant får man ägna sig åt resten av året men inte i ”Dagens jullåt”.

Med det så öppnar jag nu önskelistan. Med hopp om många fina önskemål som kan ge oss lite känsla av jul. Låt oss påminnas om att julen inte bara handlar om här och nu, ge och få. Utan även om att minnas dom som inte längre finns hos oss. Kanske genom att tillägna dom en jullåt?

För dom som inte längre finns hos oss

11 reaktioner till “Dagens jullåt

 1. Men kära favorit bloggare, jag är inte vän med dig på facebook, det vore ju lite knas att lägga till människor man inte känner. Däremot så tänker jag tillägna dig en låt, om än inte jul, så nära nog.
  Varför just den och varför just du får du klura på.

  Koppången

  Gilla

 2. Jag har inte Facebook. Min favoritjullåt är Tänd ett ljus och låt det brinna.

  Jag vill tipsa ensamma människor som kommer att spendera julen ensamma. Man kan hjälpa en fattig familj. Jag spenderar alltid julen ensam och den blir lite mindre ensam då. Jag ska hjälpa två familjer i år (Giving people). Man köper det som barnen önskar sig och skickar till familjerna (man har själv kontakt med familjerna). Ett tips till dig som kommer att vara ensam och som vill hjälpa till. Det blir positivt för båda parter. Men viktigast är familjerna såklart och att barnen får julklappar. God jul du som är ensam!

  Gilla

  1. Jag glömde önska god jul till dig. GOD JUL och tack för det här året! Så fantastiskt att ha dig. Jag saknar ”mina” Poliser varje dag. Men nu har jag dig att gå in till och det hjälper.

   Jag har haft kontakt med Polisen i 20 år, i 3 olika städer i Sverige jag bott i, och i 2 olika länder (Danmark). Jag har träffat SÅ många Poliser och ALLA har varit bra, fina, fantastiska! Den danska Polisen alltså också! Magiskt fantastiska! Den danska Polisen är helt magiska.

   Om jag får önska något till nästa år så önskar jag frågestunder. Det hade varit så roligt att se vad andra skriver för frågor. Jag älskar att läsa andras kommentarer. Det är inte bara bloggen som är intressant att läsa utan även läsarnas kommentarer är väldigt intressanta att läsa.

   GOD JUL!!

   Gilla

 3. Jag vill önska Snön faller med Ulf Lundell (kanske inte klockren jullåt, men snö får ingå i konceptet). Tillägnad min mamma som dog alldeles för tidigt i cancer. Tack på förhand

  Gilla

 4. Blev nästan tårögd när ”Driving home for Christmas” spelades på radion (två gånger) på min färd från Värmland till Stockholm för att fira jul med familjen.
  Hoppas du fick en alldeles ljuvligt underbar jul Viktor!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s