Bad man!

Äntligen stod mästerbadaren på prispallen. Facebooks huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli något misslyckande detta badår, såsom det förra och många badår förut.

Det är dags för den eftertraktade summeringen av badandet under året som gått, det i så många avseenden olycksbringande året 2020. Men inte badmässigt. Tvärtom, badåret 2020 blev ett magnifikt badår. Ett av de bästa, kanske rent av det främsta? Kanske var det så att jag kände pressen, de tre senaste badårens krönikor vittnar om nederlag, slätstrukenhet, besvikelse och självtvivel. Klart är att när vågorna väl lagt sig kunde vi skåda ett nytt rekord, 245 bad. Det gamla rekordet på 236 bad som stått sig sedan 2014 således utraderat. Detta fördelat på 28 badplatser, där så många som 12 stycken av dessa var helt nya platser för mig.

Hur kunde då detta badåret utveckla sig till ett sådant triumftåg? Kanske Coronan spelade in, när alla andra nöjen näst intill förbjöds i ”Coronans frusna järngrepp”, för att citera min bror, vad annat att göra än att bada? Fast jag hittar främst två andra orsaker till mitt segertåg. Dels så fick jag möjlighet att besöka flera av de fina Kallbadhusen i södra Sverige. Under våren åkte jag i flera omgångar till Skåne för hjälpa till i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Som belöning för mitt eviga slit nere i den södra landsänden kunde jag mellan arbetspassen njuta av kalla bad. Upplevelserna under dessa njutningsfulla besök har jag skildrat Här.

Det andra, kanske viktigare skälet till att jag åter kan ståta med en så beundransvärd siffra över antalet bad, beror på att jag detta år på allvar börjat vinterbada. Tidigare har jag badat lite då och då under vinterhalvåret, när läge uppstått och andan fallit på. Då oftast snabba dopp, sedan upp. Allt medan omgivningen, både den digitala på Facebook och i verkliga livet, klentroget skakat på huvudet åt dessa stolleprov. Föga förståelse har mött mina bravader, istället har man sett mig som en spefågel, en gyckelmakare att ta lätt på.

Så under hösten blev jag tillagd i en Facebookgrupp som heter ”Vinterbad” och plötsligt befann jag mig bland fränder. Folk som både uppskattade och applåderade kalla bad. Folk som var pålästa om alla de hälsoeffekter som följer i de kalla badens spår. Folk som kom med råd och dåd hur man bäst vinterbadar, vad man skall tänka på, vad man behöver för teknik och utrustning. En ny värld av badandet, en ny dimension. Numera kan jag utan problem ligga i vattnet i över fem minuter om jag vill. Det skänker stor glädje att veta att jag numera kan bada gott hela året utan att besväras av vattnets kyla.

Liksom varje år vill jag även nu lyfta fram några särdeles fina ögonblick att minnas tillsammans med läsaren.

Kallbadhuset i Borgholm i goda vänners lag, det första besöket på ett Kallbadhus 2020

Det var som nämnts många fina ögonblick på Kallbadhusen. Ett annat fint ögonblick är baden i ett stormande Öresund. Dagen innan, då havet låg kav lugnt, kunde jag från bastulaven se den omhuldade Guldbron skeppas förbi ute i sundet.

Ett stormande Öresund
Dagen innan passerade Guldbron där ute

Den trogne följaren av mina badäventyr vet att jag är svag för nattbad om sommaren, som här i Roslagens famn.

I Roslagens famn

Samt givetvis sommarens alla bad med döttrarna, såsom att kasta sina puffar för första gången, eller njuta av nattbad med dom.

Att få kasta av sig puffarna!
På väg mot nattbad, på väg mot lycka!

Man kan inte räkna dem alla.. Eller jo, det kan man ju, detta blogginlägg ett klart bevis på den saken. Men ska jag välja ut någon av höstens alla högtidliga badstunder, så väljer jag morgonbadet på Julafton i sjön Runn, intill Falun. Gruvstaden. Världsarvsstaden. Hemstaden. Solen steg sakta upp över vattnet, marken var frostnupen, isen hade prövande och försiktigt börjat lägga sig i viken. Ren poesi.

Ren poesi!

Vi kan ta oss an det nya badåret med stor tillförsikt. Det ser bra ut. Vederkvickelsens tid är här. Euforin knackar på dörren, välbehag stundar.

Publicerad i Bad.

3 reaktioner till “Bad man!

  1. Såg verkligen fram emot vinterbadandet denna vinter, jag badar mer vintertid än sommar, men så blev vi sjuka, först barnen sen jag och vana trogen så gick sjukan raka spåret ner i lungorna så några bad har det inte blivit än. 😟

    Gilla

  2. 😎. Ingen vinterbadare än men badade faktiskt idag ( 15 grader ).
    Hittade hit efter diskussionen på Twitter för några dagar sen när stöttade dig mot resten 🤷🏻‍♀️🥇.
    Vore kul o prata mer någon gång ( nej inget fiske om dejt) .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s