46

Traditionen påbjuder numera att jag sammanfattar min senaste födelsedag här på bloggen. ”Slätstrukna födelsedagar mitt i livet” som jag kallat dessa. När jag läser igenom betraktelserna över tidigare bemärkelsedagar framträder snabbt ett mönster och en strävan i mitt firande. Nämligen att göra allt för att födelsedagen inte skall bli just slätstruken och blek. Inget konstigt egentligen, jag är en person som gillar fest och gamman och brukar ha lätt att finna skäl därtill. Ständigt påminns jag om att jag måste ta vara på tillfällena, inte minst detta år i Coronans tid, där över 12.000 människor i Sverige firat sin sista födelsedag på grund av viruset. ”Så varför försaka, en enda liten stilla kyss, stunden kommer kanske aldrig tillbaka” som bland annat Anita Lindblom sjöng. Ett motto jag tillämpar, fast vad gäller festligheter, inte kyssar.

På tal om kyssar, traditionen bjuder även att jag på födelsedagen klickar in mig på Tinder och ser åldersklockan slå ännu ett slag. Att gå in där är numera som att kliva in i en sådan där filmscen från en westernfilm, det är öde, det är tomt, det blåser, en torr boll av kvistar rullar förbi i bakgrunden. Jodå, där slog åldersklockan 46 slag. Tack för i år Tinder, vi ses snart igen.

Tinder

I år inföll även födelsedagen på en lördag, en vink så god som någon att ställa till gästabud, hur skulle man kunna fylla år en lördag utan kalas. Nej en sådan skänk slarvar man inte bort. Jag tänkte mig att i år skulle en lämplig uppladdning vara att begå längdskidspremiär nu när vintern slagit till med full kraft och gett oss fina spår i diverse grönområden. Starta upp firandet med lite frisksport. Så fick det bli. Det visade sig att jag inte var ensam om idén, huvudstadens invånare hade månghövdat skyndat ut i spåren. En effekt av det jag kallar ”naturpaniken” som många i Stockholm oftast drabbas av, minsta solsken så rusar man blint mot närmaste grönområde för aktivitet, eller sveper in sig i filtar på första uteservering man hittar, även om det i övrigt råder iskyla.

När jag hasade fram i spåret blev jag nesligt och ständigt omkörd av äldre män vilka alla kändes som 70+, men trots stelbenta och styltiga i sina rörelser ändå var irriterande raska och uthålliga. Män i min egen ålder och yngre, med gnistrande dräkter och skinande utrustning, snabba glasögon och självbilden av 08:as egen Gunde för sin inre syn, gasade ikapp och raskt förbi. Till sist var jag helt själv och kunde då i godan ro ta en fin bild på tomma spår.

En 08-Gunde har lämnat mig långt bakom

Efteråt unnade jag mig en semla på Konditorn och Bagarn i Hökarängen, ”De bästa i hela staden” enligt Tomas Sundh. Han borde veta, han har slukat många, på många platser. Min segerpokal av grädde efter att ha blivit frånåkt av alla jag mötte.

Den finaste semla i stada.
Enligt Sundh. På KB. I Hökis

Själva lördagen inleddes med uppvaktning av de tre döttrarna. Lykke får nog anses vara den som lagt ner mest själ och hjärta i sin present. En liten skål med pärlor som hon slagit in själv.

Glittrig fluga som omslag

Liv och Lines present var också den mycket uppskattad, men vissa detaljer gjorde mig misstänksam. Dels gåvan i sig. Men även deras kommentarer när jag tackade efteråt.

-Va? Fyller du år idag? Grattis! (Liv)

-Har du fått den där av oss? Just ja, nu minns jag, grattis pappa!!! (Line)

Jag tror deras ömma moder hjälpt dom på traven..

Efter döttrarnas uppvaktning fortsatte jag med friskvård och käck hurtighet. Ett havsbad i vintersol, en isens Neptunus uppstigen ur djupen, obrydd av kyla och förbipasserandes häpna blickar. Ja rent av omfamnandes dessa, en frisk posör.

Du friska posör

Sedan var det dags för nästa njutning. Födelsedagsgarren. Även denna får kvala in under friskvård, enär ”cigarren är att betrakta som en ren hälsoprodukt” som Steffo så vist har beskrivit det.

Friskvård utövas

När aftonen sedan kom, så nalkades även vänner , mat och dryck. Jag hade slagit på stort med charkbricka, fördrink, trerätters middag och generöst med vin. Viss assistans fick jag i köket av kamraten Jörgen som med kort varsel hoppade in för Säfström vilken fick ställa in kalaset på grund av sjukdom, ett tag fruktade vi Coronan, men så illa var det ej tack o lov. Säfström hade i sin tur hoppat in för Johan Heed som inte kom loss från sin utlandstjänst. Tredjereserven löste dock uppdraget med den äran. Jag skall inte fresta er med för mycket matbilder, men kantarelltoast, oxfilé med viltsås och pommes Anna ingick. Café Karlsson med hemgjord Baylis serverades efteråt. Efterrätten utökades efter klagomål på att den bara var flytande, så jag valde att servera den snabbt skapade desserten ”toffe på bädd av havregryn”. Det fick tyst på dom.

Det fick tyst på dom

Den goda stämningen gjorde oss något ystra och frejdiga, en musikquiz efter middagen skapade sådan iver och inlevelse att en granne knackade på och undrade om vi kunde överväga att dämpa volymen något. Oklart om det var musiken eller festdeltagarna som avsågs. Nåväl, på mina kalas är även väsen och vrål bjudna till bords.

I goda..
Vänners lag

Givetvis höll jag på traditionen att svara varje gratulation på ansiktsboken med en artig kommentar, inte bara ge den slentrianmässiga liken. Det tar alltid sin tid. I år gjorde jag även något vettigt på Facebook, jag startade en insamling till Barncancerfonden med anledning av min födelsedag. Jag satte målet 10.000kr. I skrivande stund har den inbringat 15.589kr av givmilda själar på sociala medier.

Varmt tack alla ni som haft möjlighet att vara med och bidra till något viktigt i samband med min 46:e födelsedag.

5 reaktioner till “46

  1. Väldigt fin fluga! ❤
    Vad har du för planer inför "halvårsdagen"? Alltså 50, stort. Häftigt! Gissar att det blir en hejdundrande fest!
    Ja, det är ett tag kvar men ändå, 50 är riktigt häftigt tycker jag. Jag har några år kvar till dess (precis som du) och vem vet var livet har tagit en då, livet har ju en förmåga att svänga både hit och dit… '
    Eller har du inte tänkt så långt fram än?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s