Badtaljen 

Det är dags att summera badåret 2016. Ett badår som kom att bli både spännande, intressant och utmanande. Länge har jag känt mig ganska ensam i mitt njutningsfulla badande, istället för uppskattning från omgivningen har jag anat tveksamhet och funderingar på huruvida jag är fullt frisk. Visst, det finns några få som verkar inse lyckan i ett bad, Polismästare Christian Agdur verkar vara en trogen vinterbadare. Överstelöjtnanten Carlén brukar ofta skicka bilder från något dopp på Öland, ingalunda för att utmana mig, utan mer likt lärlingen som söker mästarens gunst. Det finns även några till bland mina Facebookvänner som sjunger badandets lovsång.

Sedan tidigare visste jag att vännen Johan Säfström närde en kärlek till badandet och när vi träffas så tvekar han aldrig på ett dopp. Därför är det egentligen logiskt att det skulle bli han som likt Ivanhoe tog upp svärdet för att utmana badandets Brian De Bois Gilbert..

Tidigt på våren kastade Säfström, inte badbyxorna tack och lov, men väl handsken och utmanande mig i antal bad och antal badplatser under året 2016. För den som behöver en uppfräschning i reglerna över badande så finns det här. Därmed var den stora ”Badtaljen” igång…

Johan tar steget. One small step for Johan. One gigant step for badintresset på Facebook 

Johan öppnade hårt och tog snabbt ledningen. Säkert inspirerades han av omgivningens massiva stöd för hans vinst och när konstnären och prästen Kent Wisti målade en tavla, döpte verket till ”Bad Cop” och kungjorde att tavlan skulle gå till segraren, ja då var prestigen total.

Det åtråvärda konstverket ”Bad Cop”. Badande polis i månsken

Jag kände stressen och det blev inte bättre av att Bryggförenigen på Styrsö sölade med att få i stegarna. Men jag anade ändå att jag stod inför ett gynnsamt badår, vilket skulle ge mig många minnesvärda badögonblick. Sommaren innehöll besök på både Öland och Gotland och där finns många inspirerande badmiljöer.

Östra Fårö. I detta ögonblick stod endast en man mellan Putin och Sverige. Det räckte. Den gången.

I augusti åkte vi till Spanien och det kommer dröja innan jag upplever så härliga badmiljöer igen. Ett kvällsdopp i den lilla staden Nerja på solkusten, bad i Malagas saltsjöar eller att tillsammans med döttrarna få utmana Medelhavets vågor.

Ett kvällsdopp i byn Nerja

Malagas saltsjöar

Möte med Medelhavet

Även Dalarna besöktes och dess sjöar kallar alltid på mig och flickorna vilket genererar många bad.

Så hur gick det då i ”Badtaljen”?  Det ska sägas att Johan kämpade både länge och tappert. Men det är svårt att segra över någon som har ett lätt fanatiskt sinnelag gällande frågor likt denna. En fanatiker som dessutom under detta år bodde 50 meter från havet. Under försommaren var jag förbi och släppte sedan aldrig ledningen. Segern i antal bad blev till sist komfortabel med mina 207 bad mot Johans 137. I antalet badplatser blev det jämnare, Johan har många fina badplatser på Öland. Johan plockade 25 platser mot mina 32.

I september när det var en Brittsommar lika het som vår tävling var han han ändå storsint nog att visa mig några nya fina platser på Öland.

En cigarr innan ett bad på en ny strand med en vän. Vad mer kan man begära?

Sammanfattningsvis vann jag ”Badtaljen”. Men Johan vann min respekt och Facebooks kärlek, önskan om Johan som segrare var massivt på ansiktsboken. Men vad viktigare är, genom att utmana mig i bad visade Johan att kärleken till badandet är något mer än en dåres nyck, något mer än en ensam galnings fixering. Vår tävling har engagerat och skapat nyfikenhet och intresse. Kanske kommer någon annan nu utmana oss inför badåret 2017. Det är redan igång för övrigt.

Avslutningsvis vill jag tacka Kent Wisti som genom sin tavla sporrade och inspirerade oss. Jag vill att du nu skickar tavlan till Johan. Han kom, han sågs, han förlorade. Men han vågade tävla och vann därmed vår respekt och kärlek. Och om jag gillar din konst, så älskar Johan den. Han har förtjänat den mer.

Liv tar premiären 30:e april. Vi delar ett intresse, vi delar upplevelser.

Line avslutar sin badsäsong i slutet av september. Vi delar ett intresse, vi delar upplevelser.

Det är mer än en siffra. Det är kärleken till bandadet. Det är vänskap.

Publicerad i Bad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s