Last Christmas

Vi går (äntligen) mot juletid igen och jag vill slå ett slag för en av julens stora sånger. En modern klassiker, men av många utskälld såsom sönderspelad, tjatig och banal. De har uppenbarligen helt missat storheten i detta nutida kärleksepos, detta drama som sträcker sig över forna, nutida och framtida jular. Den olyckliga kärlekens musikala motsvarighet till Charles Dickens ”En julsaga”, gestaltad genom 80-talets synthslingor och puffiga sprejluggar. De har missat att ”Last Christmas” med Wham är ett mästerverk.

Den olyckliga, obesvarade kärleken från forna jular, men också framtidstron och hoppet om kommande jular med framtida lycka, möts genom låten i en bitterljuv tvekamp. Samtidigt väller oförrätten fram, bitterheten och såren av sveket tränger igenom förhoppningen om kommande kärlek och lycka. George Michaels lidelsefulla röst visar oss en man som försöker se framåt, men som fastnat i sveket. Musikvideon är superb, där vänner fröjdas över middagar, skidutflykter och snöbollskrig. Men Georges mörka blickar över middagsbordet mot vännen Andrew som strålar bredvid sin nya kärlek, tillika Georges gamla, blottar det mörka, det sorgliga. Påklistrade leenden vars syfte att hålla skenet uppe, motsägs av tillbakablickar som suddigt darrar av återhållen hjärtesorg. Magnifikt. Ett mästerverk.

Se mästerverket här

Man kan inte påstå att omslaget strålar av julkänsla.

Tydligen, till min stora glädje, kommer man snart göra långfilm av mästerverket. Jag tänker mig något i stil med en ny ”Love Actually”. Därmed kommer jag även in på vad låten betytt för mig genom åren. Helt klart både identifierar jag mig och känner djupt med låtens bittre och ratade George Michael. Några tillbakablickar i mitt eget förflutna avslöjar snart varför.

Gymnasietiden. Denna allt mer desperata längtan med utspel efter fägring och närhet. Alla kunde ju inte vara Johan Heed, vissa var hänvisade till avbytarbänken. Jag minns en julfest där allt ändå såg lovande ut. Hon var vacker och förtjust i mig. Men en annan kamrat närmade sig, tog plats och stal fokus. Heed hade redan lämnat med sitt på det torra, ingen kunde stötta mig. Flickan tvekade. Det blev självsäkert smörprat och lismande inställsamhet som avgjorde till min nackdel, en gren jag aldrig behärskat tillsammans med damer. Jag minns kamratens utslagna armar och ryckande axlar mot mig. Men även det nöjda leendet då han klättrade upp till henne i våningssängen. Dörren föstes igen av någons fot. Jag satt kvar i soffan en stund. Förmodligen lyssnade jag på Last Christmas.

Gymnasietiden. Det är inte svårt att förstå den ofrivilliga ensamheten

Säsongerna i Sälen. Jag kunde riktigt se det framför mig, det vankades jular som i videon till Last Christmas, få fröjdas med tjejer över middagar, skidutflykter och snöbollskrig. Men även här blev min roll statistens. Loja snowboardkillar med säckiga brallor och dyra gympadojor tog min plats i solen. Jag minns en natt när jag stod i hallen till vårt personalboende och George Michael-glodde på ett par vita gympadojor. Jag visste mycket väl vem som brukade bära dom. Nu stod de prydligt uppställda utanför det rum som tillhörde hon som (i smyg) var min käresta. Efter en stunds gloende gick jag in till mitt. Förmodligen lyssnade jag på Last Christmas.

Sälen. Kallar verket ”Skenet bedrar”

Polishögskolan. Jag minns en julfest i klubbhuset. Dans till Last Christmas med en vacker kvinna. Efteråt ett långt, förtroligt samtal om allt och inget. Lycklig vare jag. Men på måndagen efter insåg jag att hennes varma blick inte alls var riktad mot mig, utan mot klasskamraten bakom min axel. Gluttandet fortsatte, på gymmet, i matsalen. Till min fasa insåg jag att hon använt min egen (och många andras) klassiska taktik, att närma sig ett kap genom dennes menlösa kompis. Ta sig in i kretsen genom den kontaktsökande, svaga länken. I aulan satt jag sedan och kastade bittra ögonkast, värdiga George Michael, mot min kamrat och hans trånande beundrarinna. Det bittraste av allt är att kamraten var stadgad och helt ointresserad av henne. Jag ratades till förmån för en upptagen och ointresserad man.

Att glo bittert

Men jag har även fina minnen till Last Christmas. Inkilningsfesten till C/D turen på K1:s officersmäss. Jag, Bagarn och Fallström samt några till arrangerade. Det blev en rejäl skiva, med tidigt förfall av värdighet. Vi anordnade en julquiz som inte slog väl ut. Bagarn skällde på deltagarna som han ansåg visade dålig respekt för quizen, irritationen bland de tävlande växte. Plötsligt försvann Bagarn till ett annat rum, dit tävlingsledningen (jag) höll till. Efter några otåliga minuter, där de tänkta 10 sekunderna av ett bidrag övergått till hela låten, gick man för att se efter. Ute på parketten fann dom mig och Bagarn, tätt omslingrade i en tryckare till Last Christmas. Det måste varit som att se Wham, bokstavligt så att säga. Där och då dog även quizen, genom en allmän, hånfull flykt. Men det var ett fint ögonblick.

Jag hoppas trots allt på många framtida julminnen till Last Christmas. Låten är inte bara en skildring av smärtsamma julminnen eller hoppfulla julönskningar. Det är även en indirekt skildring av livets toppar och dalar. Allt vi kan göra är att önska oss mer av Andrew Ridgeleys lycka, och mindre av George Michaels hjärtesorg.

För att du skall kunna ta till dig den totala storheten i denna moderna klassiker rekommenderar jag Last Christmas-Pudding Mix. Nära 7 minuter av julsmärta med framtidstro.

Maybe next year I’ll give it to someone..

I’ll give it to someone special

2 reaktioner till “Last Christmas

  1. Åh! Igenkänningen i detta. Åtminstone låten som jag också älskat att lyssna på i min ungdom. Och fantiserat historier kring. Kul att det kommer en film!
    Kanske inte riktigt haft samma erfarenheter av ”raggningsförsöken” du beskriver men nog har jag också misslyckats ibland. Och bra det, alla borde lära sig att hjärtan är ömtåliga och att man behöver vara rädd om både det egna och andras.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s